Διετέλεσα Eπιστημονικός Υπεύθυνος στις:
- Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής της Γ Μαιευτικής – Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Π.Γ. Νοσοκομείο «Αττικόν» από το 2009 έως το 2019. Είχα ενεργή συμμετοχή ως υπεύθυνος της Μονάδας της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής του Π.Γ.Ν. «Αττικόν» τόσο σε κύκλους Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, αλλά και άλλων μεθόδων υποβοήθησης της γονιμότητας, όσο και σε θέματα Συμβουλευτικής στην Υπογονιμότητα και σε περιστατικά με καθ’ έξην αποβολές. Στη Μονάδα εφαρμόζονταν, όλες οι τελευταίες τεχνικές και τύποι θεραπευτικής προσέγγισης όλων των τύπων της υπογονιμότητας, τόσο σε κλινικό όσο και εργαστηριακό/εμβρυολογικό επίπεδο. Τα ερευνητικά πρωτόκολλα της Μονάδας έχουν δημοσιευθεί στις διεθνείς βάσεις δεδομένων. Τα ποσοστά επιτυχίας δε, ήταν εφάμιλλα με τα διεθνή, παρόλο που τα περιστατικά που αντιμετωπίστηκαν ήταν από τα δυσκολότερα (μετά από επαναλαμβανόμενες αποτυχίες εξωσωματικής γονιμοποίησης, γυναίκες μεγάλης ηλικίας ή «φτωχές απαντήτριες», γυναίκες με παθολογικά προβλήματα, όπως θρομβοφιλία, όγκους εγκεφάλου, αυτοάνοσες νόσους, σοβαρές ενδοκρινοπάθειες, κ.α.). Τα αποτελέσματα δε της Μονάδας τόσο σε επίπεδο επιτυχιών, όσο και σε επίπεδο συμβαμάτων και επιστημονικών προτάσεων έχουν δημοσιευτεί σε σημαντικά διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Μία ακόμη σημαντική ομάδα γυναικών που επισκέπτονται και αντιμετωπίζονται στη Μονάδα είναι αυτές με κακοήθειες ενδομητρίου, ωοθήκης και μαστού. Έχουν αντιμετωπιστεί έως το 2019 8 περιστατικά με κακοήθειες και έχει γίνει διατήρηση της γονιμότητάς τους με κατάψυξη ωοθηκικού ιστού και ένα σε παιδί ηλικίας 9 ετών.
Η Μονάδα απέστελνε σε ετήσια βάση τα στοιxεία της (αριθμός κύκλων, επιτυχίες, εργασίες, είδη μεθόδων) που συμπεριλαμβάνονται στο European IVF Monitoring.
Τον Οκτώβριο του 2016 η Μονάδα πήρε ISO 9001:2008 στα πλαίσια αδειοδότησης της Μονάδας από την Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής. Συγχρόνως μετά από αίτηση αδειοδότησης της Μονάδας και της Τράπεζας Κρυοσυντήρησης (αρ πρωτ 694 και 695/6.10.2016), Η Μονάδα έχει πάρει άδεια λειτουργίας (7/2017). Σήμερα η Μονάδα έχει λάβει τα ISO 9001 και EN 15224:2012 (Aρ Πιστ ΣΔΠΥΥ 6367/18, 5/6/2018), και ΕΛΟΤ ΕΝ 15224:2017 (ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΜΟΝΑΔΑΣ ΙΑΤΡΙΚΩΣ ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΜΕΝΗΣ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ / ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΚΡΥΟΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ).
- Γυναικολογική Μονάδα Ενδοσκόπησης, της Γ’ Μαιευτικής – Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Π.Γ. Νοσοκομείο «Αττικόν» από το 2009 έως το 2018, όπου εφαρμόζονταν τόσο διαγνωστικές όσο και χειρουργικές λαπαροσκοπήσεις και υστεροσκοπήσεις.
- Μονάδα Υστεροσκόπησης Εξωτερικού Ιατρείου (Office hysteroscopy – non-touch technique), της Γ Μαιευτικής – Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Π.Γ. Νοσοκομείο «Αττικόν» από το 2009 έως το 2018, όπου η υστεροσκόπηση εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στη νεώτερη μορφή της, σε διάφορες περιπτώσεις γυναικολογικών προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένου του τραυματισμό ενδομητρίου πριν από την εξωσωματική γονιμοποίηση. Η Μονάδα λειτούργησε μετά από εφαρμογή σχετικού ερευνητικού πρωτοκόλλου (έγκριση Επιστημονικού Συμβουλίου του Π.Γ.Ν. «Αττικόν») και δημοσίευσής του στο διεθνή επιστημονικό τύπο. Η μέθοδος αυτή εκτελέστηκε με τη νέα της μορφή, χωρίς αναισθησία και αναλγησία, καθώς και χωρίς τη χρήση κολποδιαστολέα. Έχουν πραγματοποιηθεί από το 2009 έως το 2019 πάνω από 300 επεμβάσεις, αλλά κυρίως έχουν εκπαιδευτεί ειδικευόμενοι. Τα αποτελέσματα δε της εκπαίδευσής τους έχουν ανακοινωθεί στο 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μαιευτικής και Γυναικολογίας στη Θεσσαλονίκη, στις 17-20 Μαΐου 2012. Σκοπός της αποτέλεσε η διερεύνηση, διάγνωση και αντιμετώπιση κάθε ενδομήτριας παθολογίας σε γυναίκες που προσέρχονται στη Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, καθώς στο Τμήμα Καθ’ έξιν Αποβολών. Ειδικότερα, σε γυναίκες με ιστορικό «αποτυχημένων εμφυτεύσεων» ή/και «ανεξήγητη» υπογονιμότητα, ενδομητρίωση ή PCOS, σκοπός της επεμβατικής υστεροσκόπησης αποτέλεσε η βελτίωση της υποδεκτικότητας του ενδομητρίου μέσω εφαρμογής της τεχνικής του «τραυματισμού ενδομητρίου» (endometrial injury) με τη χρήση υστεροσκοπίου ή/και χρήση της συσκευής Endogyn (τραυματισμός και λήψη τμήματος ενδομητρίου ιστού). Τα αποτελέσματα των μελετών αυτών είναι δημοσιευμένα σε διεθνή περιοδικά. Τέλος, εκπονείται σήμερα μία σημαντική διατριβή συνδυασμού του τραυματισμού του ενδομητρίου με τη στρατηγική της «κατάψυξης όλων των εμβρύων» σε υπογόνιμα ζευγάρια με επανειλημμένες αποτυχίες εμφύτευσης. Ακόμα, βρίσκονται σε εξέλιξη (αρχικά στάδια) δύο νέα ερευνητικά κλινικά πρωτόκολλα εφαρμογής του τραυματισμού σε γυναίκες με PCOS και σε γυναίκες με ενδομητρίωση (πολυκεντρικές μελέτες).
- Μονάδα Γυναικολογικής Ενδοκρινολογίας και Mονάδα καθ έξιν αποβολών, της Γ’ Μαιευτικής – Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Π.Γ. Νοσοκομείο «Αττικόν» από το 2009 έως το 2018, με κύριους στόχους τη διερεύνηση, διάγνωση και θεραπεία των ζευγαριών με ιστορικό επαναλαμβανόμενων αποβολών , με τους κύριους λόγους να αποτλούν την “ανεξήγητη υπογονιμότητα” ή την ιστορία αποτυχημένων προσπαθειών εξωσωματικής γονιμοποίησης. Η Μονάδα ασχολήθηκε με τις περιπτώσεις με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, διαταραχές της εμμήνου ρύσεως, υπερανδρογοναιμία, μεταβολικό σύνδρομο και διαταραχές της γλυκόζης σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, ενδομητρίωση, πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια και περιπτώσεις κλιμακτηριακών και εμμηνοπαυσιακών διαταραχών.
- Υπεύθυνος για τους φοιτητές
- Την εκπόνηση και υλοποίηση του Επιστημονικού Προγράμματος της Γ Μ-Γ Κλινικής, από τη στιγμή του διορισμού μου ως μέλος ΔΕΠ, έως 1/9/2018.
- Υπεύθυνος οργάνωσης στις Διακλινικές εξετάσεις ειδικευομένων από τις 3 Πανεπιστημιακές Κλινικές Μαιευτικής Γυναικολογίας του ΕΚΠΑ. Μαγγίνειο Αμφιθέατρο, 17/04/2018.
- Οργάνωση της Ελληνικής Ομάδας – Branch της Cochrane Collaboration στην Ελλάδα
Από το 2006 ανήκω στην Cochrane Collaboration, πρώην Menstrual Disorders and Subfertility Group και νυν Cochrane Gynecology and Fertility Group. Έχω περάσει τις περισσότερες βαθμίδες του Collaboration και τώρα είμαι επίσημος Editor από το 2012 (και Associate Editor στο Cochrane Clinical Answers). Αποτέλεσα κύριο πρωτεργάτη και εμπνευστή της Cochrane Collaboration στην Ελλάδα, οργανώνοντας αρχικές συναντήσεις, πέντε workshops (2012, 2013, 2017, 2018, 2020), αλλά και το Mid-Year Cochrane meeting παράλληλα με 5 workshops (2015). Σε συνεργασία με άλλα 4 πανεπιστήμια της χώρας βρισκόμαστε σε προσπάθεια ίδρυσης του Cochrane Branch στην Ελλάδα.
Η ομάδα αυτή τη στιγμή αναπτύσσεται, ενώ ο κεντρικός της πυρήνας αποτελείται από 15 μέλη, κυρίως από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Έχει παραχωρηθεί χώρος και γραμματειακή υποστήριξη από την Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ (κτίριο ΑΚΙΣΑ).
Κατείχα επίσης τις ακόλουθες Θέσεις Διοικητικής Ευθύνης:
- 2020: Μέλος της Επιτροπής Λοιμώξεων της Β’ Μ-Γ, ΕΚΠΑ, Νοσοκομείο Αρεταίειο.
- 2019: Μέλος της ΟΜ.Ε.Α. (Ομάδα εσωτερικής Αξιολόγησης) της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ.
- 2017-2018: Μέλος της Γενικής Συνέλευσης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος.
- 2015-2016: Μέλος της Γενικής Συνέλευσης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος.
- 2016-2017: Γραμματέας Τομέα του Τομέα Υγείας Μητέρας Παιδιού της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος.
- 2016-2017: Μέλος οκταμελούς επιτροπής για την οργάνωση και εκτέλεση διήμερου σεμιναρίου με θέμα «Εισαγωγή στη μεθοδολογία της έρευνας και τη στατιστική ανάλυση», 10-11/06/2017, Π.Γ.Ν. «Αττικόν».
- 2015-2016: Μέλος επταμελούς επιτροπής της Γενικής Συνέλευσης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών για την εκπόνηση του Κανονισμού Μεταδιδακτορικής Έρευνας στην Ιατρική Σχολή της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΕΚΠΑ (υπεύθυνη κα Βασιλοπούλου Ελένη).
- 2015-2016: Μέλος τριμελούς επιτροπής του Τομέα Υγείας Μητέρας-Παιδιού, σχετικά με τον επαναπροσδιορισμό και αναβάθμιση του πλαισίου εκπόνησης των διδακτορικών διατριβών, στην εξίσωσή τους σε διεθνή PhDs (μαζί με κ. Μαστοράκο, κα Μοσχόβη).
- 2015-2016: Μέλος πενταμελούς επιτροπής του Τομέα Υγείας Μητέρας-Παιδιού, σχετικά με τα γνωστικά αντικείμενα της Ειδικότητας Μαιευτικής & Γυναικολογίας (μαζί με κα Καλανταρίδου, κ. Μαστοράκο, κ Δρακάκη, κ Ρίζο).
- 2004-1/9/2018: Υπεύθυνος Eκπαιδευτικού και Μετεκπαιδευτικού Προγράμματος της Γ’ Μαιευτικής & Γυναικολογικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, Π.Γ.Ν. «Αττικόν».
- 1992-2005: Υπεύθυνος Υγειονομικής Υπηρεσίας σε διάφορες Μονάδες της Πολεμικής Αεροπορίας.
- Μέλος Νοσοκομειακών επιτροπών στο Π. Γ. Ν. «Αττικόν»: 15 περιπτώσεις.